Får man måla badrum själv?

För att ha ett fräscht badrum behöver det inte vara kakel eller klinker, en ny färg kan förvandla ditt badrum till en oas men får man måla badrum själv? korta svaret är ja! Så länge det utförs enligt reglerna och att man använder rätt system.

Läs mer: Hur mycket kostar det att måla ett badrum?

Får man måla badrum själv

Vart ska man börja?

Till att börja med behöver du ta reda på underlag. Är det kakelplattor? Ja då kan du inte måla direkt på, om det däremot är en målad vägg sedan tidigare är det bara att köra. Förutsatt att du har rätt färg.

Efter detta behöver du veta om de olika reglerna som gäller för våtrum, exempelvis delar man in våtrum i olika zoner beroende på hur mycket vatten de utsätts för.

Dels finns det VT system, som används på ytor som är utsatta för direkt vattenspolning. Till exempel duschutrymmet och runt omkring.

Dels finns VA system, detta system är avsett för väggar som utsätts för hög luftfuktighet och lättare stänk från vatten, exempelvis vid handfatet.

Som vi sagt kan du måla själv, men du måste vara väldigt noggrann och följa regler och anvisningar till punkt och pricka. Särskilt noggrann ska du vara på ställen som har hög risk för fuktskador. Så för att undvika några större fel gör du bäst i att anlita en behörig firma.

Så här målar du badrum själv

  • Första steget är att tvätta rent tak och väggar, ta bort all kalk och tvålrester ordentligt, använd ett specialmedel för detta. Om det inte är helt rent finns risken att färgen inte fastnar.
  • Spackla sedan med våtrumsspackel
  • Tejpa med maskeringstejp och ta sedan bort maskeringen innan färgen torkar helt.
  • Grundmåla, efter detta ska glasfiberväv anpassat för våtrum upp. Denna sätts i grundfärgen, alltså vått i vått så att det fastnar ordentligt.
  • När väven väl är uppe och det har torkat målar du med täckfärgen, minimum 2 gånger. Ska du måla taket? Där räcker det med grundfärg och täckfärg, här behövs ingen glasfiberväv.

Källa: https://viivilla.se/bad/bygga-och-renovera-badrum/sa-malar-du-badrummet/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!