Hur blir man målare som vuxen?

Hur blir man målare som vuxen? Målare har en väldigt varierande arbetsmiljö, man kan arbeta i bostäder, kontor, sjukhus, byggarbetsplatser eller industrier. Man får arbeta både praktiskt och kreativt. Man utför olika sorters behandlingar på arbetsplatsen så att det blir trevligt att vistas i. Vanliga arbetsmoment för målare är spackling, grundning, målning, tapetsering, dekorationsmålning och marmorering.

Det vanligaste sättet att utbilda sig till målare är genom att studera ett gymnasieprogram med inriktning bygg/måleri. Är man vuxen kan man i stället utbilda sig genom att ansöka om en lärlingsplats i en målarfirma eller gå en yrkesutbildning.

Målning är något som är väldigt trendigt, färgernas popularitet ändras konstant, enda dagen kan vitt vara modet medan nästa är det pastellfärger som gäller.

Läs mer: Vad tjänar en målare?

Hur blir man målare som vuxen

Lärlingsanställning

Är man 19 år eller äldre och inte studerat något program med inriktningen måleri kan man som vi sagt tidigare utbilda sig till målare som lärling i en firma som sysslar med måleri. Då måste man självständigt hitta ett företag som är benäget att anställa dig som lärling. Och innan man kan påbörja lärlingsanställningen måste firman i fråga skicka in en ansökan till Måleribranschens yrkesnämnd.

Vanligt att byta yrkesbana

Det har blivit allt vanligare att man byter yrkesbana flera gånger i sitt vuxna liv. Och just måleribranschen har väldigt goda framtidsutsikter. Exempelvis har det blivit väldigt trendigt med heminredning där färger och färgsättning får en allt större plats i design, arkitektur och profilering av butiker och företag. Exempelvis ICA:s röda färger eller IKEA:s blå/gula färger.

På en del orter i Sverige erbjuds även vuxen utbildningar där du kan bli målare.

Oavsett vilken väg man väljer att gå är det betydelsefullt att ha ett genuint intresse för yrket och vara beredd på att arbeta hårt för att utveckla färdigheter och kunskaper. Det är också en stor fördel att vara i god fysisk form och vara villig att arbeta utomhus i olika väderförhållanden.

Källa: https://www.framtid.se/yrke/malare

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!