Hur börjar man tapetsera i ett rum?

Hur börjar man tapetsera i ett rum? Att tapetsera ett rum kan kännas som en stor uppgift och det kan vara motigt att komma igång. Men tapetsering är egentligen ett enkelt och roligt arbete. Med rätt mängd tapeter och verktyg har du snart fått tapeterna på plats.

Hur börjar man tapetsera i ett rum

Beräkna tapetåtgång

Som första steg är det viktigt att beräkna hur många tapetrullar som kommer att gå åt vid tapetseringen. Här behöver du utgå från rummets dimensioner och tapetrullarnas längd. En tapetrulle brukar vanligtvis vara tio meter lång och 53 cm vad gäller bredd. Med hjälp av ett uträkningsverktyg kan du enkelt ta reda på hur mycket tapeter som krävs för att tapetsera ditt rum. Det finns många behändiga verktyg för detta ändamål tillgängliga online.

Skaffa rätt verktyg

Med rätt verktyg är det lättare att tapetsera och du behöver inte heller ta paus i arbetet för att du saknar något. Innan du börjar tapetsera bör du ha införskaffat ett vattenpass, tumstock, blyertspenna, tapetlim, roller, tapetkniv och pensel. Det är också bra att ha en tapetborste för att släta ut eventuella luftbubblor när du tapetserar. Ett tapetbord kan vara nödvändigt för att kunna applicera limmet på tapetvåderna, men det kan också gå bra med ett vanligt köksbord.

Förberedelser och underarbete

När du ska påbörja tapetseringen behöver du stänga av strömmen i rummet, exempelvis genom att ta ut säkringen i elskåpet. Ta bort lister och golvsocklar samt tavelkrokar och övrigt från väggarna. Nu är det dags för underarbetet. Underlaget behöver vara jämnt, torrt och fast för att tapetseringen ska bli bra, och här varierar arbetet beroende på hur ytan ser ut. En tapetserad yta innebär att du behöver ta bort lösa tapetbitar först och slipa tills ytan är jämn. En målad yta bör tvättas med målartvätt medan betong behöver spacklas. Nu är rummet redo för själva tapetseringen.

Se mer om vad man ska tänka på när man tapetserar.

Källa: https://www.expressen.se/leva-och-bo/gor-det-sjalv/mala–tapetsera-1/lar-dig-tapetsera–sa-har-gor-du-steg-for-steg/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!