Hur gör man en väggmålning?

Hur gör man en väggmålning? Väggmålningar är ett enkelt men samtidigt kraftfullt sätt att göra en förändring. Till exempel kan man måla väggen i olika färger och mönster som ger fin kontrast. Ränder, en cirkel eller halvmåne? Ja låt fantasin sprudla när du målar invändigt.

Hur gör man en väggmålning

Så här gör du en väggmålning – steg för steg

Skissa mönstret på ett papper – Det enklaste är att skissa upp mönstret proportionerligt på ett papper, därefter kan du färglägga med de kulörer du tänkt dig för att få en bild av hur det kan bli. Räkna även måtten innan du sätter i gång med väggen.

Skissa sedan upp mönstret på väggen – När du ska skissa upp motivet på väggen gör du bäst i att använda blyerts eller en tavelkrita, de är nämligen enkelt att borsta bort. Gör gärna stödmarkeringar med hjälp av tejpen. Du kan också används en krysslaser för att markera linjerna. Ska du skissa upp runda former kan du med fördel använda spik och snöre.

Maskera med tejp – Om du ska göra en väggmålning som täcker hela väggen börjar du med att maskera lister, hörn, tak och täcker golvet med täckpapp. Om ditt mönster har räta linjer så maskerar du genom att följa skissen.

Spärrmåla – För att få till skarpa linjer utan att färg läcker in under tejpen kan man måla längs med maskeringen dock med den underliggande färgen först. Detta gör att den nya färgen inte kan ”blöda” igenom.

Måla – Sista steget är självklart att påbörja målningen. Lite beroende på vad för slags målning kan det behövas olika tekniker eller typer av färger. Det bästa är att använda en roller, pensel i olika storlekar, och matta väggfärger. Genom att måla med en pensel får du en annan struktur kontra resten av väggen. Som vanligt behöver du oftast 2 strykningar för att färgen ska se snygg och jämn ut, se även till att färgen har torkat mellan strykningarna.

Källa: https://www.houzz.se/foton/vaeggmaalningar-phbr0lbl-bl~l_160505

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!