Hur lång tid tar det att bli målare?

Hur lång tid tar det att bli målare? Precis som vilket annat yrke som helst behöver du utbilda dig för att bli målare. Vissa måleriarbeten kan ibland verka relativt enkla att utföra, men de är betydligt mer komplexa än man kan tro. Därför krävs både teoretisk utbildning och praktiskt arbete för att bli en certifierad målare.

Hur lång tid tar det att bli målare

Välj bland flera utbildningar

Det finns flera sätt att utbilda sig målare. Nedan tittar vi på de vanligaste vägarna som du kan gå.

Gymnasieutbildning

Om du vet att du vill bli målare redan i unga år kan du välja att gå en relevant utbildning redan på gymnasiet. Programmet kallas för Bygg- och anläggningsprogrammet. Precis som andra gymnasieutbildningar är programmet 3 år långt. Under det första året läser du mer generella kurser och under de senare två läser du måleri.

Efter avslutad gymnasieutbildning behöver du även praktik. Det krävs en praktik på 6800 timmar (cirka 2 år) innan du räknas som utbildad målare. Med praktik menas praktisk erfarenhet, alltså inte nödvändigtvis att gå en obetald praktik. De flesta väljer istället att jobba på måleriföretag, där man är lärling. Att bli utbildad målare tar alltså cirka 5 år.

Eftergymnasial utbildning

Du kan också bli målare genom att gå en eftergymnasial utbildning. Då talar man om en vuxenutbildning som du kan läsa på exempelvis Komvux eller en folkhögskola. Här kan utbildningens längd variera beroende på vilka förkunskaper du har.

En del utbildningar omfattar heltidsstudier på upp till 50 veckor, det vill säga ungefär ett år. Därefter behöver du arbeta som lärling i 6800 timmar, precis som när du utbildar dig på gymnasiet.

Gesällprov och examensbevis

När du avslutat både din utbildning och dina 6800 arbetstimmar ska du göra ett gesällprov. Det utgörs av arbete inom ett brett område, exempelvis att måla ytor både inomhus och utomhus samt tapetsering. Om du klarar provet får du ett gesällbrev, vilket är ett examensbevis. Med det i handen är du färdigutbildad målare och kan söka arbete eller starta en egen verksamhet.

Källa: https://www.maleriforetagen.se/karriar/fragor-och-svar/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!