Hur länge kan man måla utomhus?

Du har precis fått klart grundjobbet och det är dags att måla, men hur länge kan man måla utomhus undrar du? Det ska vi besvara i denna artikel.  

Hur som haver är den bästa tiden för utomhus målning under perioden april – september, detta för att utomhusfärg tenderar att fungera bäst i måttligt luftfuktighet samt i temperaturer mellan 10 – 25 grader Celsius.

Helst ska det inte ha regnat på en vecka eftersom träets fukthalt har en inverkan på resultatet. Framför allt ska fukthalten i träet vara max 15%. Se alltid till att kontrollera vädret innan du påbörjar målningen, det ska helst vara en sammanhängande period av torra dagar.

Läs mer: Vad ska man använda för färg utomhus?

Hur länge kan man måla utomhus

Detta bör du tänka på vid utomhusmålning

Undvik direkt sol – Det är viktigt att undvika direkt sol, detta kan nämligen göra att utomhusfärgen torkar för snabbt och att färgen inte absorberas ordentligt.

Luftfuktigheten – en sommardag som är molnig med en luftfuktighet på 40-60% RH (relative humidity) är en perfekt dag för utomhusmålning. (luftfuktigheten kan enkelt kontrollers på SMHI.se)

Börja på förmiddagen – Det kan vara bra att låta solen skina på snickeriet ett tag innan du börjar måla. På detta sätt undviker du fukt och dagg. Börja därför måla utomhus under förmiddagen.

Detta påverkar hur länge du kan måla utomhus

Välj sommarhalvåret: För att uppnå optimala förhållanden för målning, välj att måla under sommarhalvåret då vädret oftast är torrt och jämnt.

Invänta torrt väder: Invänta en period med torrt väder och jämn temperatur för att få det bästa resultatet på din målning.

Undvik låga temperaturer: Se till att inte måla när det finns en risk att dygnstemperaturen sjunker under 7 °C, då detta kan leda till ojämn torkning och skador på målningen.

Undvik regn och dagg: Måla inte när det finns risk för regn och dagg inom det närmaste dygnet, då detta kan påverka torkningen och härdningen av färgen.

Undvik kalla eller heta ytor: Måla inte på kalla eller solheta ytor då detta kan påverka resultatet negativt. Välj i stället en temperatur som ligger mellan 10–25 °C för bästa resultat.

Vi utför alla typer av fasadmålningar.

Källa: https://villalivet.se/malarskolan/mala-utomhus-nar-ar-basta-tiden/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!