Hur länge kan man spara målarfärg?

Hur länge kan man spara målarfärg? Målarfärg har inte något bäst före datum, så det beror till största del på hur färgen förvaras. I regel har målarfärg en hållbarhet på cirka två år, beroende på färgtyp och förvaring.

Om det är gynnsamma förhållanden och färgen förvaras korrekt kan många färger tillochmed hålla längre än två år. Dock har spackelfärger en väldigt kort hållbarhet, bara ett par månader.

Så du kanske har någon färgburk liggandes hemma men funderar om du kan använda den gamla färgen? Ja då kan du testa, provmåla på en liten yta och se hur resultatet blir och om färgen torkar på avsatt tid (alltså den torktid som står på förpackningen). känner du dig fortfarande osäker? Hör med proffsen eller fråga någon annan kunnig om dennes åsikter.

Hur länge kan man spara målarfärg

Förvara målarfärg – en checklista

  1. Se till att förvara färgen där den inte utsätts för frost och i en så jämn temperatur som det går.
  2. Ställ färgen på en plats där det inte utsätts för direkt solljus eller värme, exempelvis nära ett element.
  3. Kontrollera att locket sitter fast ordentligt, ställ burken sedan upp och ner.
  4. Färgskvättar bör du förvara i små burkar med lock som sluter tätt. Skriv ner datumet det använts och färgtyp.
  5. Det är svårt att säga exakt hur länge färgen håller, därför bör du provmåla för att se om resultatet blir bra och om torkningstiden stämmer överens med förpackningen.
  6. Förvara färgen i ett isolerat utrymme.

Hälsofaror med att spara målarfärg

När du ska förvara färgburken bör du veta att det skall förvaras avskilt från livsmedel. Om det står nära torra varor som exempelvis mjöl kan de suga åt sig lösningsmedlet, vilket förstör färgen och maten. Om du förvarar skvättfärger i burkar bör du markera dessa tydligt så det inte uppstår några missförstånd för dig eller andra i ditt hem.

Källa: https://gds.se/material/farg/15-myter-om-farg

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!