Hur måla tak?

Ska du måla tak och funderar på hur man går till väga? Taket är de första man börjar med om man ska måla om hela rummet, man startar på topp helt enkelt. Innan du börjar måla taket finns det några steg som måste tas, exempelvis måste du veta vad för typ av färg taket är målad med.

Detta kan man ganska enkelt ta reda på, börja med att tvätta en liten yta med en trasa och vatten, om färgen inte smetar av sig kan du fortsätta tvätta hela taket.

Om det däremot är så att vattnet löser upp färgen är det med högsta sannolikhet limfärg vi talar om, den färgen måste tvättas bort helt innan du sätter i gång med invändig målning.

Om färgen inte löses upp utan smetar av sig är det kalkfärg vi talar om, denna typ av färg ska inte tvättas utan då använder man en borste och borstar tills det blir fast underlag.

Hur måla tak

Förarbete när du ska måla tak

Skydda – Täck över golv och möbler med täckpapper.

Tvätta bort fläckar och smuts – Det är viktigt att taket är rent innan man sätter i gång, så tvätta bort orenheter. Ett tips från oss är att använda ett förlängningsskaft.

Maskera – Täck lister, dörrar, väggar och fönster som inte ska målas.

Jämna ut skarvar och glipor – Använd fog för att fylla igen glipor och skarvar.

Spackla hål och ojämnheter – Täck över ojämnheter med spackel, när spacklet torkat slipar du ner spacklet och borstar bort dammet.

Nu är det dags att måla

Måla listerna – Börja med att måla taklisten, använd gärna en pensel. För att jämna ut färgen, kan du börja måla några centimeter in på listen och sedan arbeta ut mot hörnen.

Måla taket – När listerna är klara är det dags för taket, använd en roller och måla från vägg till vägg. Använd rikligt med färg och måla i samma riktning. Du kan måla ungefär 2 roller breddar åt gången.

Måla en gång till – När första lagret är klart och det har torkat gör du om processen tills du känner dig nöjd med resultatet.

Ta bort maskeringstejpen – Sista steget är att ta bort maskeringstejpen.

För att måla ett tak behöver man följande verktyg och tillbehör

 1. Stege
 2. Tejp
 3. Täckpapp
 4. Roller
 5. Penslar
 6. Färg
 7. Förlängningsskaft:
 8. Skyddsglasögon, andningsskydd och handskar
 9. Slippapper
 10. Spackel och spackelskrapa
 11. Tvättsvamp och trasa
 12. Målartvätt
 13. Fog

Källa: https://villalivet.se/malarskolan/mala-tak-guide-basta-resultat/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!