Hur målar man fönster?

Har det blivit dags för fönstermålning och du undrar hur målar man fönster? Då ska du veta att som med all annan målning är förarbetet väldigt viktigt, det är också betydelsefullt att välja rätt färg. I denna artikel har vi gjort en steg för steg guide samt samlat tips och tricks.

Hur målar man fönster

Hur man målar fönster – steg för steg

  • Börja med en noggrann rengöring. Det gör att grundfärgen och den täckande färgen fäster bättre. Av den anledningen ska du tvätta fönsterkarm med målartvätt, skölja rent och skrapa bort färgrester.
  • Mattslipa resterande färg och slipa bort trä som blivit grått. Impregnera sedan rena ytor med en träolja.
  • kitta fönstret
  • Grundmåla för att färgen ska få bättre fästning.
  • Avsluta sedan målningen med att måla minst två gånger och se till att färgen torkar helt innan du stänger igen fönstret.

Tips och tricks

Planering – Som med så mycket annat krävs det en noggrann planering. Ska det göras själv? ska man måla något mer än bara fönster?

Färgsättning – Dörrar och fönster är viktiga detaljer i ett hus, särskilt när det gäller färgsättning. Ska de sticka ut eller smälta in?

Färgtyp – Fundera över vilken slags färg som ska användas, läs på om olika produkter, kanske behöver du något som torkar snabbt? Eller vill du ha en glansig färg?

Rätt verktyg – Att ha bra verktyg är viktigare än man tror, de är nämligen till för att underlätta arbetet. Se till att ha rätt skrapor, penslar (vilka penslar är bäst?), stege och annat som kan tänkas behöva vid målning.

Förarbetet – Gör saker rätt från början. Se till att planera in förarbetet så blir resultat mycket bättre.

Måla på rätt dag – Tänk på att vädret måste vara rätt, det ska inte vara för varmt och heller inte för kallt. Alla temperaturer under 7 grader Celsius är inte bra förhållanden för målning. Är det för stark sol kan träet torka för snabbt vilket kan göra att det blir bubblor i färgen.

Källa: https://www.expressen.se/leva-och-bo/renovera-mala–kitta-om-fonster-i-sommar/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!