Hur målar man golvet?

Hur målar man golvet? Tänk vad lite färg kan göra för enorm skillnad i hemmet? När man funderar på att göra om i hemmet är ofta den första tanken att måla väggarna. Men fundera över vilket intryck du kan få om du även målar om golvet? För att måla om golvet behöver du en färg med hög slitstyrka och vår enkla guide.

Läs mer: Måste man slipa golv innan målning?

Hur målar man golvet?

Så målar man golvet

Som du förmodligen vet är det viktigt med ett bra förarbete.

Nya/obehandlade trägolv – Till att börja med måste du se till att golvet är helt rent och mattslipat, därefter ska du behandla kvistar med en kvistlack, nästa steg är grundmåla, och sista steget är att måla med en täckfärg.

Målade brädgolv – Börja med att tvätta rent golvet med en målartvätt och skölj sedan med vatten. Nästa steg är att slipa till det blir matt med ett fint slippapper, tänk på att dammsuga noggrant. Efter att det är rent och slipat är det dags att grunda. Sista steget blir att måla med en täckfärg, gärna två till tre gånger.

Måla laminatgolv – Som i ovanstående börjar du med att tvätta golvet med målartvätt och sköljer med vatten. Slipa golvet och dammsug. Sedan ska du grunda och låta det torka över natten. Eftersom det är skillnad på olika laminat bör du testa grunda på en liten yta och kontrollera att färgen faktiskt fastnar innan du går vidare. Fastnar färgen? Perfekt då kan du måla över med täckfärg.

Måla betonggolv – När du målar betong är det viktigt att ytan har härdat i minst sju dagar dessutom ska golvet vara helt fritt från smuts. Om ditt betonggolv är stålslipat bör du även maskinslipa innan målning. Grunda sedan och låt torka. Sista steget är att applicera täckfärg.

Vilken kulör?

Det finns väldigt många färger att välja mellan när man ska måla golvet. Det är din fantasi som sätter gränser. Samtidigt spelar det stor roll hur rummet ser ut, exempelvis möbler och liknande, man vill gärna ha ett enhetligt rum med kulörer och möbler som är i symbios.

Källa: https://viivilla.se/gor-det-sjalv/golv/tips-och-rad-for-dig-som-ska-mala-golv/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!