Hur målar man om en trappa?

Hur målar man om en trappa? Det är ganska enkelt att glömma bort den så viktiga inredningsdetaljen – Trappan. Ska man göra en förändring som är slagkraftig ska man ge trappan lite extra kärlek, och varför inte en ny färg? Det kanske kan göra att den slitna trappan blir som ny igen?

Den bästa metoden för att ge trappan ett ansiktslyft är att renovera den, slipa och måla. Med vår enkla guide klarar du detta helt på egen hand. Känns det övermäktigt? Då kan du alltid kontakta oss för invändigt måleri.

Hur målar man om en trappa?

Så här målar du om din trappa

Vi kan inte stressa detta nog, förarbetet är det viktigaste när det gäller målning. För att ditt resultat ska bli bra måste du göra ett gediget förarbete. I denna steg för steg guide förklarar vi hur du ska gå till väga.

Skydda golv, väggar och detaljer – Det är viktigt att man täcker över det som inte ska målas med täckplast eller -papp. Sedan använder man en maskeringstejp på kanter och gärna en bit upp på väggen för att undvika att det stänker färg.

Rengör – För att färgen ska fastna ordentligt och inte dra med sig smuts är det viktigt att du rengör trappan. Använd en målartvätt, denna tar bort alla föroreningar, beläggningar och smuts. Torka sedan av ytan med en ren och fuktig trasa och låt det torka.

Skrapa bort färg och slipa – Skrapa bort den färg som sitter löst, därefter slipar du med ett fint slippapper och torkar bort dammet. Det är extra viktigt att skrapa och slipa på ytor som är behandlade sedan tidigare.

Spackla – För att få en jämn yta måste du spackla bort ojämnheter och spikhål. Låt det torka och slipa sedan så det blir jämnt och fint, säkerställ att du torkat bort all damm och smuts innan nästa steg.

Kvistlack – Om det finns kvistar ska du isolera dessa med en speciell kvistlack.

Grundmåla – Innan du påbörjar målningen ska du grundmåla.

Måla

Sista steget är att måla två lager med en slitstark produkt, tänk på att trapporna används varje dag och får utstå mycket. Börja med att måla längs med väggen, lister och kanter med en pensel. Sedan använder du en roller för att måla över de stora ytorna. Om det behövs kan du efter stryka med en pensel.

Källa: https://www.land.se/hus-hem/mala-trappan-steg-for-steg/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!