Hur målar man om gamla fönster?

Hur målar man om gamla fönster? Ett gammalt fönster kan vara otroligt charmigt och ofta är de faktiskt av väldigt bra kvalitet. Dock måste gamla fönster målas om då och då för att behålla sin charm. Då är det viktigt att du vet hur du ska göra så det blir rätt gjort.

Hur målar man om gamla fönster

Förarbetet sätter grunden

När du ska måla om gamla fönster är förarbetet det allra viktigaste. Rör det sig om gamla träfönster ska du kolla fukthalten i träet, skrapa bort avflagnad färg och tvätta rent innan målning. Dessutom måste du avlägsna gammalt kitt.

  • Börja med att avgöra fukthalten med en fuktmätare
  • Skrapa bort lös färg från både fönster och hörnbeslag och ta bort dem
  • Avlägsna tätningslisterna från fönstret

Lägg fönstret platt på ett plant bord i rätt höjd att jobba med och lägg skydd inunder. Börja med att tvätta fönsterbågar och skrapa bort gammal färg. Sprucket kitt ska också avlägsnas. Du kan använda en mjuk tvättsvamp och mögeltvätt för att få bort alla spår av eventuell mögelsvamp och alger.

När allt är bortskrapat tar du bara bort allt damm och oljar in träet på fönsterbågarna. Detta steg är viktigt eftersom oljan utgör underlaget. När ytan är torr kan den kännas lite sträv. Detta är på grund av att träfibrerna höjt sig och ska därför slipas bort med sandpapper.

Såhär målar du om gamla fönster

När det är dags att måla ska detta ske i olika steg.

  • Börja med grundmålningen med samma färg som du ska fortsätta måla fönstren med. Även kittfalsen ska målas innan nästa steg.
  • Nu ska kittet sprutas på med en kittspruta. Fyll ut ordentligt och platta till med en kittkniv.
  • Snart är det dags för den stora målerifasen. Undvik att vatten tränger in och att du får färg på glaset genom att markera med maskeringstejp. Sätt tillbaka hörnbeslagen och börja din huvudmålning.

Använd olika penslar för fönstermålning

Fönster har vinklar och hörn och därför är det bra att använda en smal och en bred pensel. Måla gärna två gånger för en mer täckande och jämnare yta. Läs mer om vilken pensel är bäst.

Källor: https://alcro.se/tips-rad/mala-utomhus/mala-fonster

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!