Hur mycket färg går det åt att måla ett rum?

Att köpa färg till hemmet kan vara svårt, hur ska man veta hur mycket färg det går åt att måla ett rum? Det ska vi gå igenom.

Det är nämligen inte helt ovanligt att man köper för mycket färg. Dock är alternativet aningen värre tycker vi. Det är mycket tråkigare att färgen inte räcker till vilket leder till att man behöver åka skamset tillbaka till färgbutiken och köpa ny färg, eller så tenderar man att låta det vara.

Hur mycket färg går det åt att måla ett rum

Så kan du räkna ut mängden färg som behövs

Vi vet att det kan vara svårt att avgöra hur mycket färg som går åt för gemene man, men det finns metoder man kan använda sig utav för att räkna ut färgmängden vid invändig målning.

Börja med att mäta ytan som ska målas – Mät ytans bredd och höjd, därefter multiplicerar du dessa mått för att beräkna ytan och dividerar med 10 000 för att få fram kvm. Till exempel 500cm x 230cm = 115 000 / 10 000 = 11,5 kvadratmeter.

Finns det ytor som inte ska målas – Det kan finnas dörrkarmar, lister eller fönster som däremot inte ska målas, då gör du på samma sätt som föregående steg, alltså mäter fönstret i bredd och höjd, multiplicerar detta och drar bort summan från den totala ytan.

Antal strykningar – När du har den totala ytan ska den multipliceras med antal strykningar. Hur många gånger behöver du måla om väggen? Ska färgen bytas eller är det endast underhåll? I de flesta fall behöver du 2 strykningar. Då multiplicerar du den totala ytan med två. 11,5 x 2 = 23 kvadratmeter

Dela med kvadratmeter per liter – Nu har du den totala ytan multiplicerat med antalet strykningar. Då tar du kvadratmeter värdet delat på värdet som står på färgburken (det står ofta ungefär hur många liter det går åt per kvm) exempelvis ger en produkt 5 kvm/liter. Detta innebär att du tar 23 / 5 = 4,6. Alltså behöver du cirka 5 liter för 23 kvm.

Källa: https://www.forbes.com/home-improvement/painting/how-much-paint-do-i-need/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!