Hur noga måste man skrapa innan målning?

Hur noga måste man skrapa innan målning? Att skrapa bort färg som håller på att lossna är nödvändigt för att målningen ska bli bra. Hur noga man behöver skrapa beror på den gamla färgen. All gammal färg som är på väg att lossna behöver avlägsnas. Det är alltid bättre att vara noggrann med skrapningen än tvärtom. 

En relativt vanlig frågeställning när det kommer till fasadmålning är om och hur noggrant man behöver skrapa. Hur noggrant du behöver skrapa fasaden beror på den gamla färgen och hur många lager färg det finns. Du behöver alltid skrapa där färgen sitter löst.

Om du väljer att inte skrapa bort färg som sitter löst och målar ny färg över är risken överhängande att färgen kommer flagna och ramla av. Ifall det händer behöver du göra om hela jobbet från början. Därför är det bra att vara noggrann med skrapningen, det kommer löna sig.

Hur noga måste man skrapa innan målning

Kontrollera om skrapning behövs

Du behöver bara skrapa det ytor som är dåliga och där färgen håller på att släppa. Om det tidigare färgskiktet fortfarande är bra kan du måla på ny färg utan att skrapa. Men det är alltid bra att kontrollera färglagren. Om det är för många färglager riskerar färgen att tappa fästet och lossna. Du kan skära i färgen där den ser skamfilad ut. Om färgen lossnar är fästet dåligt och behöver skrapas.

Ta hand om bortskrapad färg

Ungefär vart 50:e år behöver all färg från trä skrapas bort för att få ett bra resultat. När du skrapar bort färg är det värt att lägga plast på marken. Då slipper du plocka upp färgflagor från marken efter skrapningen. Färg klassas som miljöfarligt avfall och ska tas med till en återvinningsstation. Du kan inte lämna kvar det på marken. Tänkt på att du kan underlätta genom att investera i bra verktyg.

Källa: https://viivilla.se/inredning/farglara/allt-du-behover-veta-innan-du-malar-om-huset/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!