Hur ofta måla om hus?

Är det dags att måla om ditt hus? Eller så kanske du bara undrar hur ofta man ska måla om hus? Det finns en del saker att ta i beaktning för bästa möjliga resultat, ett bra förarbete är en grundförutsättning för ett vackert och långvarigt resultat.

Läs mer: Hur lång tid tar det att måla ett hus?

Hur ofta måla om hus?

Vad har betydelse?

Hur ofta man behöver måla om beror dels på hur bra den tidigare målningen var, vilken färg man använde, vart huset är beläget. Det är nämligen så att hus som är mer utsatta för väder och vind påverkar färgens livslängd. Exempelvis behöver ett hus vid västkusten målas om oftare än ett hus som är beläget i norra Sverige, även om den använder exakt samma färg.

Å andra sidan behöver inte en putsad fasad målas om lika tätt som en fasad i trä. Dock är viktigare att hålla en putsfasad ren från orenheter.

Som med så mycket annat inom bygg och måleri är det viktigt att förarbetet är väl gjort, det är nämligen detta som till stor del avgör hur ofta du behöver måla om.

Vi utför alla typer av fasadmålningar.

Så ofta behöver du måla om ditt hus

Nu när vi vet vissa faktorer som påverkar hur ofta man måste måla om huset är det dags för nästa steg. Nämligen vilken färg man ska använda och hur ofta man måste måla om med respektive färg. Här har vi gjort en sammanställning med olika färger samt deras livslängd.

  • Putsfasad med kalkfärg: vart 10:e år
  • Putsfasad med silikatfärg: vart 15:e år
  • Fasad med alkydoljefärg: vart 10:e år
  • Fasad med akrylatfärg: vart 12-15:e år
  • Fasad med linoljefärg: vart 8-10:e år
  • Fasad med slamfärg (t.ex. äkta faluröd färg): vart 6-8:e år

Tänk på att det vi listat bara är riktlinjer, det kan gå längre och kortare tid mellan att måla om huset beroende på de faktorer vi nämnde tidigare, exempelvis grundarbetet och vart huset är beläget.

Källa: https://blogg.svenskfast.se/boende/hur-ofta-ska-man-mala-fasaden/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!