Kan man måla dagen efter regn?

För att en byggnad ska vara fräsch behöver den underhållas både invändigt och utvändigt med en fasadmålning. Färg flagnar väldigt lätt efter några år. Det rekommenderas vanligtvis att du målar om vart 10 – 15 år. När det väl är dags att måla om eller måla för första gången väljer många att göra det under sommarhalvåret. Tyvärr så brukar svensk sommar inte bara bjuda på solsken utan även en del regniga dagar. Många ställer sig därför följande fråga: ”kan man måla dagen efter regn?

Kan man måla dagen efter regn

Därför bör du måla när trät har torkat

Det allra bästa är att måla när trät är torrt. För allra bästa resultat bör trät ha varit torrt under en längre period. Skulle du måla när trät är fuktigt så kan det hända att fukten blandas med färgen. Det i sin tur kan göra att bubblor uppstår vilket är något som man inte vill ha. I värsta fall kan fläckar uppstå. Dessa kan sedan vara svåra att täcka över. För bästa resultat är det bra om du har någorlunda koll på väderrapporten. Du bör till exempel inte måla om det ska regna inom fem timmar efter att målningen är klar.

Undvik dagg och frost

Sammanfattningsvis är det bästa du kan göra att måla när trät är torrt. Du bör alltså inte måla dagen efter regn. Dagg är också något som kan ge sämre slutresultat. Färgen behöver torka innan om det finns risk för dagg eller frost. Det ska helst ha varit torrt i flera dagar innan du börjar måla.

En vanlig tumregel är dock att inte måla i direkt solljus då det kan påverka slutresultatet. Helst ska det vara molnigt och utan risk för regn. Då kan du måla i lugn och ro samt hinna bli klar även om du har en större byggnad. Det gäller med andra ord att planera utefter väder för att få bästa möjliga resultat. Läs mer här om Vad händer om man målar på fuktigt trä?

Källa: https://villalivet.se/malarskolan/mala-utomhus-nar-ar-basta-tiden/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!