Kan man måla direkt på en gipsvägg?

Kan man måla direkt på en gipsvägg? Ja det kan man! Gips är det vanligaste alternativet vad gäller material för väggar i bostadshus. Det används också mest bland de material som brukas för att efterbehandla innerväggar. Vid husbyggen brukar hantverkarna skruva ihop gipsplattorna, och därefter fylla i brister och fogar med spackel. Detta ger en stark konstruktion men den är inte så vacker att se på, vilket innebär att det är nödvändigt att måla eller tapetsera gipsskivorna i efterhand. Som tur är är detta en enkel sak att göra.

Kan man måla direkt på en gipsvägg

Förberedelser av gipsvägg

Gipsskivor kräver noggrann förberedelse för att skapa ett bra slutresultat. Rengör först ytan och se till att den är fri från smuts och damm. Applicera en primer/grundfärg som skyddar gipsskivorna och underlättar för färgen att fästa vid skivorna. Om ytan har sprickor eller hål är det viktigt att fylla i dessa innan du börjar måla ytan. När ytan är helt torr kan du slipa den med sandpapper eller en slipmaskin. Områden som inte ska utsättas för färg bör maskeras först, som fönster och lister. Här kan du använda plastfolie eller målartejp. Med dessa förberedelser skapar du en fin och jämn yta vid målning av gipsskivor.

Om du inte har tid, kan du anlita oss för en invändig målning.

Grundmålning och målning

För att måla gipsskivor bör du först applicera ett lager av grundfärg på dem, då det ökar förutsättningarna för att skapa ett hållbart resultat. Grundfärgen döljer tejp och gipsslam. Om gipsskivorna är nya kan du förvänta dig att de suger upp en stor mängd färg, vilket kan innebära att du måste måla flera lager av grundfärg först. Efter grundmålningen kan du applicera två lager av färg ovanpå. Här går det att spreja eller rolla på färgen, där sprejning går fortast. Det krävs dock en noggrann övertäckning av dörrar, armaturer och fönster om du väljer att spreja färgen, annars kan den hamna överallt. Färgen behöver torka i två till tre timmar innan du applicerar fler lager.

Källa: https://www.expressen.se/leva-och-bo/sa-gor-du-malningen–tapetseringen-enklare/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!