Kan man måla fasaden på hösten?

Kan man måla fasaden på hösten? Att måla fasaden på ett hus är en viktig uppgift för att bevara och förbättra utseendet på huset och skydda det mot väder och vind. Många ställer sig dock frågan om det bara är på sommaren man kan måla fasaden och inte på hösten?

Kan man måla fasaden på hösten

Fördelar och nackdelar med att måla på hösten

Det går visserligen att göra en fasadmålning på hösten men det är viktigt att ha några saker i åtanke. Olika saker påverkar hur bra färgen fäster eller hur snabbt den kommer att torka. Generellt sett är det bäst att måla på hösten när temperaturen är över 10 grader Celsius och fuktnivån är låg. Eftersom hösten ofta kommer med regn och fuktigt väder så kan det vara svårt att planera in de dagar du bör måla om. Vanligen kan tidig höst och sensommar vara bättre då solen oftast skiner utan att vara gassande och höstregnen ännu inte har hunnit anlända.

Andra fördelar med att måla på hösten/förhösten:

  • Lägre utomhustemperatur som gör att målningsfilmen inte torkar för snabbt. Då blir färglagret ofta jämnare.
  • En lägre stående sol gör att du slipper solblåsor på träet och får på så sätt ett snyggare resultat.
  • Det är behagligare för dig eftersom du slipper stå i gassande sol med penseln i handen.

Det som du dock måste ha koll på är luftfuktigheten och då träets fuktkvot som absolut inte får överstiga 15% . Detta kan du mäta med en fuktmätare. En annan aspekt att ta hänsyn till är när på dagen du målar. Börja inte för tidigt och avsluta inte för sent, då slipper du daggen och fukten som lägger sig som en hinna på träet. Undvik att måla när det är kallare än +7° ute.

Tips för dig som ska måla om fasad på höstkanten

Om du av olika orsaker inte kan måla om på sommaren utan måste göra det på hösten så finns det tips du kan använda dig av. Bland annat kan du sätta upp fasadskydd och/eller fönsterskydd som skyddar mot fukt och kyla, så kallad ställningsplast.

Källa: https://www.teknos.com/sv-SE/konsument-och-maleri/malningsguide/husmalarsasong-lar-dig-mala-har/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!