Målarfärg

Att välja rätt målarfärg kan vara en utmaning, det finns så mycket att välja på? Känner du sig osäker så har du kommit helt rätt! Vi har gjort en guide för hur du ska tänka när du väljer en målarfärg.

Målarfärg

Målarfärgens grundläggande ingredienser

Målarfärg består i grunden av fyra olika ingredienser. Pigment (ger kulör), bindemedel (binder ihop pigmenten och gör så att det stelnar), lösningsmedel och tillsatser. Man benämner i regel målarfärg utifrån den bindemedel som använts, exempelvis akrylfärg eller oljefärg.

Vad har lösningsmedel och tillsatser för funktion i målarfärg? Lösningsmedlet reglerar konsistensen och tillsatserna är det som ger färgen olika egenskaper, exempelvis kan färger även fungera som rostskydd, antimögel eller konserveringsmedel.

Anpassa färgen till miljön

Olika typer av färger har olika kvaliteter och är skapade för olika syften. Till exempel är inomhusfärger anpassade för att kunna torkas av. Å andra sidan är utomhusfärger tillverkade för att tåla mycket slit, så som låga temperaturer, solljus och fukt som är viktigt vid fasadmålning. Av den anledningen ska man använda rätt färg på rätt plats.

Vi vet, att välja målarfärg är svårt. Men för att försöka hjälpa dig på traven ska du tänka på vilken känsla du vill skapa i rummet? Mörka färger får rummet att kännas mindre, medan ljusa färger kan få rummet att kännas stort. Vill du att det ska kännas modernt, lugnt, stort?

Samma sak gäller när du ska välja utomhusfärg, här bör du dock tänka ytterligare ett steg, nämligen hur passar färgen in i omgivningen? Och husets arkitektur? 

Om du nu har bestämt dig för en färg så måste du provmåla! Färger kan nämligen se olika ut beroende på dagsljuset.

Blank eller matt färg?

Det är inte bara kulören du ska tänka på, utan också hur blank eller matt färgen är, alltså glansgraden. Mattare färger tenderar att ge mindre rektioner och kan även dölja ojämnheter. I regel används matta färger för att dämpa ljusreflektioner. Medan blanka färger är lättare att torka av, ja båda har sina skillnader.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A5larf%C3%A4rg

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!