Måste man grundmåla innan tapetsering?

Måste man grundmåla innan tapetsering? Ska du tapetsera finns det vissa detaljer som absolut inte får glömmas bort, nämligen förarbetet. Det är i många fall avgörande för det slutliga resultatet. Lägger du ned mycket tid på denna tråkiga del kommer du få ett mycket bättre resultat.

Står det på tapetförpackningen att du ska grundmåla? Ja då ska du göra det. Dock bör du alltid grundmåla om du har en mörk vägg under, alltså en mörk färg eller tapet som du ska täcka med ny tapet. Detta är av den simpla anledningen att färgen kommer synas när du tapetserar om du inte grundmålar. Så i stället för att göra om arbetet kan du lika gärna ta det säkra före det osäkra genom att grundmåla.

Läs mer: Varför tapetserar man?

Måste man grundmåla innan tapetsering

Förlimma innan tapetsering?

Behöver jag förlimma inför tapetsering? Du lär behöva förlimma om underlaget som ska tapetseras är ett ”starkt sugande” underlag. Samt att det bör stå på tapetförpackningen vad som gäller. Om det står att du behöver förlimma ska du göra det på exempelvis betong.

Men vårt tips är att förlimma alltid, oavsett underlag. Det är fördelaktigt att förlimma eftersom det gör att ytan hålls fuktig under en längre tid vilket underlättar tapetserandet.

Förarbete inför tapetsering

Oavsett vilken typ av vägg det handlar om – så måste ytan som ska tapetseras vara slät, torr och fast.

  • Börja med att plocka undan alla möbler och täck golvet, se till att ta bort alla skruvar och spikar, och innan du skruvar på vägguttagen måste du se till att bryta strömmen.
  • Ta bort överflödig tapet, om du har tapet kvar på väggarna så kan du dra bort så mycket de bara går, särskilt viktigt är det vid skarvarna, där kan du använda en skrapa.
  • Spackla alla ojämnheter, var extra noggrann vid detta steg.
  • Slipa de ytor du har spacklat.
  • Tvätta av målade ytor med en svamp.
  • Grundmåla om du har en tapet eller en vägg med starka färger. Det gör du för att det starkare färgen inte ska lysa igenom den nya tapeten.

Källa: https://viivilla.se/inredning/farglara/tapetsering-och-malning-sa-lyckas-du/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!