Måste man ha grundfärg på vägg?

Måste man ha grundfärg på vägg? Vid invändigt måleri, är det alltid rekommenderat att måla med grundfärg på en vägg innan du börjar måla med din tilltänkta färg och kulör. Men det är inte alltid ett måste, det beror lite på vad det är för yta du ska måla på. Att grundmåla är dock en relativt enkel och billig försäkring av att resultatet faktiskt ska bli bra. Läs mer om Varför grundmålar man inomhus?

Måste man ha grundfärg på vägg

Testa väggens uppsugningsförmåga

Den faktorn som främst är avgörande gällande om du måste grundmåla eller inte är väggens uppsugningsförmåga. Du kan enkelt testa den på egen hand. Fukta en svamp och tryck den mot väggen. Om det blir en mörk och blöt fläck har väggen hög uppsugningsförmåga. Om vattnet istället rinner ner längst med väggen är uppsugningsförmågan låg.

Du kan även testa genom att fylla en sprayflaska med vatten och spruta lite på väggen. Samma sak gäller då här, blir det en fläck eller rinner vattnet längst med väggen?

Om väggen har hög uppsugningsförmåga kommer du att behöva grundmåla den för att få ett bra resultat. Exempelvis gipsväggar har vanligtvis hög uppsugningsförmåga, medan tidigare målad eller tapetserad vägg inte nödvändigtvis har det.

Vilken kulör ska användas på väggen?

En annan faktor som är avgörande om du behöver grundfärg på väggen först eller inte är vilken kulör du ska använda dig av. Om du ska måla i en ljus nyans är det alltid bra att grundmåla. Det gäller även om du ska tapetsera med ljusa tapeter.

Det finns annars en överhängande risk att väggens yta kommer att lysa igenom tapeten eller din nya färg. Det går förstås att måla många lager som kompensation, men det är inte rekommenderat. Det kan krävas många lager för att väggens tidigare färg inte ska lysa igenom och för många lager av färg kommer inte att ge ett bra resultat.

Grundfärg är mer täckande även om den är vit.

https://www.nordsjo.se/sv/inredningstips-och-r%C3%A5d/m%C3%A5la-om-hemma-%E2%80%93-enkel-checklista

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!