Måste man måla två gånger inomhus?

Vill du fräscha upp din bostad? Då är det en bra idé att genomföra ett invändigt måleri. Genom att få ny färg på väggarna kan du snabbt förvandla till exempel ditt slitna vardagsrum till en modern och trivsam oas. Men vad bör man veta innan man sätter igång? Måste man måla två gånger inomhus?

Måste man måla två gånger inomhus

Innan du börjar måla

För att få ett professionellt resultat är det viktigt att förbereda dig innan du börjar måla. Fundera på om du vill ha en matt färg eller om den ska vara lite glansig. Testa färgen i förväg för att se hur den faktiskt skulle se ut när du väl målar den på en vägg.

Använd maskeringstejp för att skydda till exempel eluttag och lister. Lägg även något i plast på golvet för att skydda det mot fläckar.

Börja med grundfärg

När du målar om inomhus är det viktigt att börja med grundmålning. Du använder en grundfärg som du målar över hela ytan. Färgen används bland annat för att skapa en jämnare yta och så att täckfärgen ska fästa bättre.

Måla två gånger med täckfärg

När grundfärgen har torkat kan du börja måla med täckfärg. Det här är alltså färgen som du vill ha på väggarna. Måla ett lager och vänta sedan tills det har torkat innan du målar på nästa lager.

Resultatet ser många gånger snyggt ut efter att du målat ytan en gång. Du bör dock måla två gånger för att få ett optimalt resultat. Då ser färgen ännu bättre ut och ytan blir finare. Dessutom blir resultatet mer hållbart.

När du har målat klart ska du vänta tills färgen har torkat ordentligt. Hur lång tid det tar står på burken. Maskeringstejpen kan då avlägsnas utan att färgen bredvid riskerar att dras av. Kom också ihåg att vädra ordentligt för du är klar.

Läs mer här om varför man grundmålar inomhus

Källor:

https://gds.se/material/farg/darfor-ska-du-mala-med-grundfarg

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!