När kan man måla putsad mur?

När kan man måla putsad mur? En yta som är nyputsad kan målas när putsen ”brunnit” klart, vilket i de normala fallen brukar vara efter ungefär 6–8 veckor. Dock bör man alltid kontrollera med leverantören av putsen. Det kan nämligen skilja sig åt beroende på varumärke.

När kan man måla putsad mur

Viktigt att tänka på när du ska måla en putsad mur

Det är verkligen viktigt att den putsade ytan som skall målas är helt torr, fast och ren. Av denna anledning bör man därför alltid undersöka fasaden noga innan man börjar måla. Det kan nämligen vara så att sprickor eller andra typer av skador har uppstått och det beror till största del på fukt och måste därför alltid lagas.

Dessutom är det viktigt att man väljer samma typ av färg och putskvalité som man använt tidigare. Känner du dig det minsta osäker kan du alltid kontakta en professionell målerifirma!

Så målar du en putsad mur

Rengör – Täck alla fönster (om det finns) borsta bort all smuts som sitter löst, spola sedan den putsade muren med kallt vatten. Rengör med en utomhustvätt och skrubba och skölj. Använd helst ett lågt tryck när du sköljer muren, använder du ett högt tryck gör det mer skada än nytta. Tänk även på att spola vatten längs med fasaden i stället för mot fasaden. Låt det sedan torka fullt ut. Finns det mögel eller alger bör du använda ett medel mot detta.

Skrapa och laga – När putsen är ren ska du skrapa bort all puts som sitter löst och färgen som flagar. Laga skadorna med nytt puts, är det väldigt stora skador gör du bäst i att kontakta ett proffs. 

Grundmåla – Ytor som inte målats tidigare måste alltid grundmålas. Välj en grundfärg för den färg du valt. Känner du dig osäker kan du fråga din lokala färghandlare.

Måla – Tänk på att resultatet blir bättre om du målar flera tunna lager i stället för mycket färg på en gång. Följ också alltid de rekommenderade torktiderna.

Källa: https://www.expressen.se/skonahem/inredning/allt-du-vill-veta-om-farger-och-malning-byggnadsvardarens-knep/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!