När målades Mona Lisa?

När målades Mona Lisa – världens kanske mest kända konstverk? De flesta av oss är nog bekanta med Mona Lisa och den världskända konstnären Leonardo Da Vinci. Detta konstverk är en oljemålning på träpannå. Något som är kul med tavlan är att den är ganska liten, 77 x 53 cm, vilket ofta överraskar folk.

Tavlan påbörjades av Leonardo Da Vinci redan år 1503 i Italien. Det sägs att han jobbade på tavlan i minst 3 år. Till en början var det en beställning av en italiensk affärsnamn vid namn Francesco Del Giocondo, tanken var ett porträtt av sin fru Lisa Gherardini. Varför konstverket kom att kallas för Mona Lisa tror man beror på att ”mona” är en sammanslagning av ordet ”madonna” som i sin tur betyder ”my lady”. Vidare skulle man kunna anta att tavlan då heter ”min fru Lisa”

Vi på Marlons Måleri målar visserligen inga tavlor som Mona Lisa. Men vi utför alla typer av invändigt måleri och fasadmålningar.

När målades Mona Lisa

Kung Francis köper målningen

Trots att Mona Lisa var ett beställningsjobb från Francesco blev tavlan aldrig utlämnad. Detta tror man beror på att Leonardo aldrig kände att han blev riktigt färdig med tavlan.

Kung Francis köpte sedan målningen till ett lågt pris och behöll den på sitt slott Fontainebleau, där den förvarades tills Louis XIV flyttade den till slottet i Versailles. Därefter var den utställd där tills den franska revolutionen i slutet av 1700-talet. Efter detta flyttades målningen till det välkända muséet The Louvre, där den än idag finns. Målningen har dock lämnat muséet för tillfälliga utställningar vid några tillfällen.

Mona Lisa har blivit utsatt för attentat

Mona Lisa har flera gånger blivit utsatt för attentat, hur då tänker du? Det är ju bara en tavla? Jo men tyvärr så för kändisskap med sig både bra och dåliga saker. Under årens lopp har Mona Lisa blivit utsatt för syra attacker, stenkastning, man har försökt spraya den med röd målarfärg och tillochmed försökt kasta te på den så sent som 2009. På grund av detta sitter tavlan idag bakom ett skottsäkert glas.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Mona_Lisa

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!