Ta bort målarfärg från metall?

Ta bort målarfärg från metall? Att måla om metall kan vara ett effektivt och enkelt sätt att fräscha upp samt ge den nytt liv. Utöver att det blir snyggt fungerar färgen som en skyddande hinna, därtill finns det färger som innehåller rostskyddande egenskaper.

Men som med mycket annat kommer färgen till slut att tappa sin glans och kanske börja flagna. Vare sig du vill ändra färg eller måla om måste du först se till att ta bort den gamla färgen från metall.

Läs mer: Ta bort målarfärg från plast?

Ta bort målarfärg från metall

Hur gör man för att ta bort målarfärg från metall?

Om man inte har de rätta verktygen och metoderna kan det vara mycket svårt att ta bort målarfärg från metall. Nedan listar vi tre metoder som alla är användbara och som enkelt kan utföras av dig i ditt hem.

Med kemikalier

Det finns flera typer av kemiska färgborttagare, inklusive flytande, aerosol och limborttagningsmedel. Valet av färgborttagare bör baseras på föremålets storlek och typ. Flytande färgborttagare är bra för mindre ytor, medan sprayer är mer lämpade för större föremål.

Läs alltid etiketterna noggrant och följ anvisningarna. Använd handskar och masker för att undvika allergiska reaktioner.

Med bakpulver

Något som är väldigt effektivt och som snabbt får bort målarfärg från metall, i varje fall relativt små metallföremål är att placera dem i kokande vatten med bakpulver.

Ta en balja eller hink och fyll hälften med vatten. Häll i bakpulver så det täcker hela botten på hinken. Koka upp vatten och häll i hinken. Placera ditt objekt i hinken och låt den ligga och dra i vattnet i cirka 30 minuter. Blandningen reagerar med metallen och gör att färgen lossnar.  

Med värme

En annan effektiv metod är att placera små metallobjekt i en kastrull med tvål och vatten, sätt på spisen och låt värmen arbeta tillsammans med tvålen. Efter cirka 20 minuter kan du skrubba bort färgen.

Källa: https://www.thespruce.com/remove-paint-from-metal-4178842

Fun fact:

Titan är den 9de mest vanliga metallen i jordskorpan.  Källa: susannafalken.com

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!