Tapetsera vart börjar man?

Tapetsera vart börjar man? Planering är nyckeln till att skapa ett nytt och fräscht utseende i ett gammalt och slitet rum. För att komma igång är det viktigt att bestämma om hela rummet ska tapetseras eller om du bara vill ha en fondvägg med tapet. När det är klart kan du börja välja rätt tapet för att skapa den önskade atmosfären i rummet, men innan du sätter igång med tapetseringen är det viktigt att ta itu med förarbetet.

Tapetsera vart börjar man

Bort med gamla skarvar

Innan du sätter upp ny tapet är det viktigt att ta itu med förarbetet. De trådskarvar som ligger omlott på väggen bör skäras bort och spacklas jämnt. Det är också viktigt att skruva bort strömbrytare och vägguttag innan du börjar arbeta, och grundmåla hela väggen i en liknande kulör som tapeten om du tapetserar på starkt färgade underlag eller om tapeten är genomskinlig.

Så här börjar du tapetsera – steg för steg

 1. Förbered rummet genom att flytta möbler och täcka golvet med en skyddande duk eller papp för att undvika att färg eller lim droppar på golvet.
 2. Förbered väggen genom att ta bort gamla tapeter, rengöra ytan och se till att den är jämn och fri från damm och smuts.
 3. Mät rummet och räkna ut hur många tapetrullar du behöver. Läs noga på rullarnas etiketter för att se hur mycket yta en rulle täcker.
 4. Klipp tapetvåderna i rätt längd och lägg dem på ett bord eller en annan plan yta. Se till att våderna har samma mönsterriktning och att det finns en överlappning på ungefär 5 centimeter mellan våderna.
 5. Förbered tapetklister enligt instruktionerna på paketet och applicera det jämnt över hela tapetvåden med en tapetborste.
 6. Vik försiktigt ihop tapetvåden med klister mot klister och låt den dra i några minuter enligt tillverkarens instruktioner.
 7. Börja tapetsera vid ett fönster eller en dörr, och markera platsen där den första våden ska sättas upp. Pensla extra klister längs listen vid fönster och dörrar.
 8. Placera tapetvåden mot väggen, följ markeringen och pressa försiktigt mot väggen med en tapetborste för att undvika luftbubblor.
 9. Använd tapetborsten för att pressa tapetvåden mot tak- och golvlister, samt runt fönster och dörrar.
 10. Skär av överskottet längs listerna med en tapetkniv och torka försiktigt bort eventuella limrester längs kanterna med en fuktig trasa.
 11. Fortsätt på samma sätt med de följande tapetvåderna, tänk på att överlappa kanterna något. Se till att mönstret är rätt riktat och att överlappningen är jämn mellan våderna.
 12. Låt klister torka enligt tillverkarens instruktioner och inspektera därefter arbetet för att säkerställa att tapeten har satts upp jämnt och snyggt.
 13. Skruva tillbaka strömbrytare och vägguttag som du tog bort och njut av det nya och fräscha utseendet på din vägg!

Läs mer på: https://www.marlonsmaleri.se/maste-man-grundmala-innan-tapetsering/

Källa: https://svenska.yle.fi/a/7-1372151

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!