Vad händer om man inte målar om huset?

Vad händer om man inte målar om huset? Det är lätt att fastna i inomhusmiljön och bara fokusera på ytskiktet där, men det är viktigt att inte glömma att bry dig om utsidan av din bostad också. I den här artikeln får du lära dig om vad som händer när man inte målar om huset med viss regelbundenhet. Det finns nämligen många anledningar till att du bör se över din fasad med jämna mellanrum. Läs mer om hur ofta måla om hus?.

Vad händer om man inte målar om huset

Färg fungerar som ett skydd

Har du funderat på varför de flesta hus är täckta av någon typ av färg? Faktum är att det inte bara är för skönhetens skull. Färgen fyller även ett större syfte, nämligen att skydda din fasad mot väder och vind samt slitage. Det gäller oavsett om du bor i ett hus av trä eller sten. Man kan helt enkelt säga att färg förlänger livslängden på huset och materialet det är byggt av. Det är visserligen sant att ett trähus kan stå omålat ganska länge utan att ta skada, men förr eller senare kommer naturen att göra åverkan på trät om huset är helt obehandlat. Du gör med andra ord bäst i att måla om ditt hus med jämna mellanrum.

Hur ofta bör du då måla om din fasad? Man brukar säga att ett hus bör målas om vart tionde år ungefär. Det brukar också synas ganska bra på fasaden om huset är i behov av ommålning. Kanske har färgen börjat flaga eller så har den blivit matt, något som inte är speciellt snyggt.

Tänk på försäljningsvärdet

En annan anledning till att du inte bör slarva med att måla om ditt hus är att andrahandsvärdet kan sjunka ganska kraftigt om huset ser slitet och medfaret ut. Ett hus som ser fräscht och mer omhändertaget ut går oftare hem hos köparna än ett som ser nedgånget ut. Går du i försäljningstankar är det alltså bra att tänka på om man ska utföra en fasadmålning.

Att inte måla om ett hus kan leda till följande

  1. Försämrad utseende: En av de mest uppenbara konsekvenserna av att inte måla om ett hus är att det kommer att förlora sitt utseende över tiden. Färgen kommer att blekna, flagna och bli ojämn, vilket ger huset en sliten och oattraktiv look.
  2. Skador på fasaden: Färgen på ett hus fungerar som ett skyddande lager som hjälper till att hålla borta fukt och andra element. Om färgen börjar flagna eller skava bort, kan det leda till skador på fasaden på grund av exponering för fukt, vilket kan leda till ruttnande trä eller skador på murverk.
  3. Ökad risk för insekter och skadedjur: Om det finns sprickor eller skador på fasaden, kan det leda till att insekter eller skadedjur tränger in i huset. Genom att måla om huset och reparera skador, kan man minska risken för skadedjur.
  4. Förlängd livslängd: Att måla om huset kan också bidra till att förlänga livslängden på fasaden. En väl underhållen färg på huset kan hjälpa till att skydda mot väder och andra element, vilket i sin tur kan förbättra livslängden på husets yttre.
  5. Högre värde på fastigheten: Om huset ser fräscht ut och är väl underhållet, kan det öka värdet på fastigheten. Detta kan vara viktigt om man någon gång i framtiden planerar att sälja huset eller ta ut ett lån med huset som säkerhet.

Källor: https://www.maklarhuset.se/hemmaliv/mala-fasaden

https://byggnadsvard.se/maste-man-mala/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!