Vad händer om man målar när det är för kallt?

Vad händer om man målar när det är för kallt? Man brukar säga att man ska måla utomhus under sommarmånaderna. Varför? Detta gör man för att under vinterhalvåret, tidig vår och sen höst är det ganska vanligt att temperaturen går under 7 grader Celsius, vilket även är den lägsta temperaturen man bör måla med vattenburna färger. Om du däremot målar med lacknaftaburen alkydoljefärg kan temperaturen sjunka till -5 grader Celsius.

Dessutom om man målar trä får det inte ha en fuktighetshalt som överstiger 15%, vilket kan vara ganska svårt att få till speciellt när det är lite kallare ute. Temperaturskillnader och kondens kan enkelt leta in sig i träet vilket gör att det inte torkar ordentligt.

Så vad händer om man målar när det är för kallt? Om färgen inte torkar som den ska blir den klibbig och träet drar åt sig ännu mer fukt, därtill kan luftbubblor och missfärgningar uppstå.

Vad händer om man målar när det är för kallt

Måla fönster när det är kallt

Om man vill måla när det är kallt går det att lösa, då är det viktigt att man använder fönsterskydd som man sedan spänner på utanför fönstret, de bör även ha vinterisolering och helst skall detta kompletteras med någon slags värmefläkt.

Det kan vara ganska dyrt att införskaffa sig fönsterskydd och allt som behövs för att måla vid kallare temperaturer, då är de ofta bättre att anlita en professionell firma som har tillgång till fönsterskydd och andra slags skydd för målning vid kallare väder. Vi på Marlons Måleri utför alla typer av fasadmålningar.

Måla fasad vid kallare väder

Om man måste måla husets fasad och det närmar sig vinterhalvåret kan man använda sig av en byggställning och täcka den med en presenning, samtidigt som man använder värmefläktar för att hålla en lämplig temperatur att måla i. Man kan också hyra kompletta väderskydd som täcker hela huset. På detta sätt kan man skapa en lämplig miljö att arbeta i och måla. Dock krävs det en hel del arbete och det kostar även väldigt mycket.

Hinner man inte måla innan det blir för kallt ute kan man som en nödlösning stryka fasaden med en ofärgad träolja, detta skyddar träet och stänger ute fukten under årets kallaste månader.

Källa: https://www.thespruce.com/professional-tips-on-cold-weather-painting-844925

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!