Vad händer om man målar på fuktigt trä?

Vad händer om man målar på fuktigt trä? Jo att måla på fuktigt trä är inget vi rekommenderar. Vi kommer att gå igenom hur du kan göra för att torka träet och varför det inte är bra att måla på fuktigt trä.

När man målar just trä är det viktigt att man är säker på att träet är helt torrt för att få bästa möjliga resultat. För att säkerställa att träet är torrt kan man använda en fuktmätare, vidare bör träet maximalt ha en fuktighet på 15%. Du bör dock veta att det är fullt möjligt att måla på fuktigt trä om det är nödvändigt, däremot är det inte praxis för bästa resultat.

Läs mer: Hur länge kan man måla utomhus?

Vad händer om man målar på fuktigt trä

Så kan du torka träet

Man kan göra lite för att påskynda processen. Om man inte orkar vänta på att det torkar ordentligt kan man följa dessa steg. Viktigt att ha i åtanke är att det allra bästa är att vänta och låta träet torka noga.

  • Torka så gott det går med pappershanddukar
  • Använd en elektrisk fläkt så länge det är möjligt.

Vad händer om man målar på trä när det är fuktigt?

Som vi nämnde går det att måla träet om det är blött. Men det finns skäl till att inte göra det.

  • När det regnar eller när trä bli fuktigt absorberar en del av träfibrerna vatten, detta leder till att det finns färre träfibrer som kan suga åt sig färgen. Vilken kan göra att appliceringen blir dålig eftersom färgen stannar på ”ytan” och absorberas inte av träet.
  • Om det finns mycket fukt i träet kan det mixas med färgen och påverka färgens täckningsgrad, vilket i sin tur leder till ett sämre resultat.
  • Att måla trä som är fuktigt kan resultat i bubblor som orsakas av att färgen mixas med fukten.
  • Att måla vått trä ökar riskerna för röta. Detta eftersom om man målar ett fuktigt träd kommer fukten ”fångas” i träet och hindra att det blir torrt. Därigenom kommer den fångade fukten gradvis att främja röta som sprider sig inifrån och ut i träet.

Källa: https://www.traguiden.se/underhall/ytbehandling-och-underhall/utforande—utvandigt/ommalning-och-underhall–generellt/generella-rekommendationer/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!