Vad kostar det att måla om ett hus?

Vad kostar det att måla om ett hus? Att måla är ett relativt enkelt jobb, så länge man gör det rätt. Av den anledningen väljer många att måla om sitt hus på egen hand. Men det kan vara en god idé att ta in en professionell målarfirma som utför fasadmålningen. Dessutom blir det oftast snyggare när proffsen får sköta arbetet.

Självklart blir det billigast att utföra arbetet själv, men å andra sidan blir det inte lika bra som när en firma målar. Om din fasad är väldigt sliten blir jobbet även svårare.

Att anlita en målarfirma kan kosta omkring 400–700 kronor per timme, och då inkluderas inte priset för färgen. Av den anledning är det husets yta och antalet strykningar som påverkar totalkostnaden. Dessutom kräver olika typer av fasad olika mycket arbete, vilket även det kan ha en inverkan på priset.

Vad kostar det att måla om ett hus

Vad kostar det att måla om ett hus på 110 kvadratmeter?

För att försöka förenkla för er har vi gjort ett räkneexempel på ett hus på 110 kvm.

Låt oss säga att en målare hinner måla ungefär 2–4 kvm/timme. Om vi räknar på att timpriset är 500 kronor och att målaren målar 2 kvadratmeter i timmen blir den totala kostnaden för arbetskraften 27 500 kronor innan rotavdrag.

Därtill kommer kostnaden för färgen. Om vi räknar på akrylatfärg som är det vanligaste att använda på träfasader kostar liter priset omkring 100—250 kronor. På färgburken står det hur många kvm man får ut per liter. Låt oss säga att en liter räcker till 7 kvadratmeter, detta innebär att du behöver ungefär 30 liter färg för två strykningar. Vidare blir priset för färg 6000 kr om det kostar 200 kr per liter färg.

Totalkostnaden för att måla om huset landar då på 33 500 inklusive färg och arbetskraft.

Får jag göra avdrag?

ROT-avdraget får göras om det är så att du anlitar en firma till att utföra arbetet, då får man göra rotavdrag på 30% av arbetskostnaden.

Källor: https://www.skatteverket.se/foretag/skatterochavdrag/rotochrut/gerarbetetratttillrotavdrag.4.5c1163881590be297b5173bf.html

https://www.villaagarna.se/radgivning-och-tips/gor-det-sjalv/mala/funderar-du-pa-att-mala-om-huset/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!