Vad kostar det att måla taket?

Vad kostar det att måla taket? De tak som lämpar sig bäst för målning är tak med plåt eller betongpannor. Men när man målar sitt tak bör man kontakta en professionell firma som utför arbetet enligt branschregler, dessutom får man ofta bättre resultat när man anlitar proffsen.

Vad kostar det att måla taket

Så mycket kostar det att måla taket

Om man har ett tak som är av plåt eller betongpannor måste man måla om taket för att det ska vara så skyddat som möjligt. Genom att måla om taket med jämna mellanrum förlänger man livslängden på sitt tak i många år.

I exemplet vi har nedan har vi räknat på ett timpris på 500 kronor, vilket är ett genomsnittligt timpris runt om i landet. Priset kan dock variera en hel del beroende på vart man bor. Exempelvis är det så att timpriser i storstäder ofta är cirka 20% högre än i mindre orter.

Sedan har vi också beräknat takmålningen utifrån en villa med ett sadeltak på 180 kvm. Tänk också på takets utformning, om taket lutar mycket krävs det speciella ställningar vilket kan öka kostnaderna.

Efter förarbetet där det ingår tvätt, behandling för alger, bortskrapning av rost och rostbehandlingar är det dags att måla taket. När man målar plåttak använder man sig av en färgspruta, där man målar två lager för bästa möjliga skydd.

Arbetstiden är cirka 24 timmar, vilket gör att arbetskostnaden landar på 12 000 kronor, sedan tillkommer kostnaden för material, vilket landar på cirka 13 000 kronor. Vilket innebär att det kostar cirka 25 000 kronor att måla ett tak på 180 kvm.

Det kostar ungefär lika mycket att måla om ett tak med betongpannor.

När ska man måla om sitt tak?

När tiden kommer för en ommålning varierar beroende på vad för typ av tak du har, väderpåverkan och hur det är konstruerat. Generellt sätt bör man dock tvätta taket när det har tappat sin färg, färgen hjälper nämligen till att motstå fukt.

I många fall räcker det med att tvätta och måla om taket för att det ska bibehålla sin funktion. I värsta fall behöver man byta ut hela taket.

Läs mer: Hur måla tak?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/konsument/hantverkaren-fulfixade-somsris-tak-vagrar-ersatta-henne

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!