Vad målar man källargolv med?

Vad målar man källargolv med? Har du en gammal källare där golvet är konstruerat i betong? Eller kanske någon annan yta i samma material? Ja då vet du förmodligen att de fyller sin funktion, men de är väldigt fula och kalla.

Vad målar man källargolv med

Vanlig misstag som du bör undvika

Det finns lite att tänka över när man ska måla källargolv. Särskilt om det är ett golv gjort av betong.

Välj rätt färg: Om du ska måla ett källargolv och du använder källaren för förvaring eller annat måste färgen vara slitstark, och stå emot ämnen som olja, fetter eller kemikalier. Gärna golvakrylat.

Tänk på temperaturen: Som du kanske vet är de mest gynnsamma förhållanden för målning omkring 10 grader upp till 23 grader Celsius. Är det kallare än 10 grader påverkas torktiden negativt. Och när du målar ska du i regel måla två strykningar, därför är det extremt viktigt att färgen verkligen torkar helt och hållet innan du sätter igång med strykning nummer två.

Betong: Tänk på att betong är ett speciellt material som det är enkelt att göra misstag på. Så för bästa resultat och för att undvika misstag gör man bäst i att kontakta en professionell målerifirma. Men självklart kan arbete utföras själv!

Så här målar man källargolv

  • För att förbereda golvet inför målning, bör du ta bort fläckar och smuts med hjälp av avfettningsmedel eller lacknafta.
  • Blanda en del saltsyra med fyra delar vatten och tvätta golvet, men se till att använda skyddshandskar och skyddsglasögon.
  • Eventuella ojämnheter och sprickor bör spacklas och slipas precis som vid målning av en vägg, och vanligt golvspackel fungerar bra.
  • När det är gjort, dammsug noggrant och försök att ta bort all smuts, särskilt om du har slipat och det finns slipdamm i omlopp.
  • För att måla golvet använd golvakrylat. Första strykningen bör göras med golvakrylat som är förtunnat med 50% vatten. Detta är grundmålningen. (Blanda till exempel 0,5 dl färg och 0,5 dl vatten i en separat bunke)
  • När det är torrt, målar du två tunna strykningar med oförtunnad golvakrylat. Använd en roller med skaft för de större ytorna och en pensel för att finputsa hörn och väggkanter.

Läs mer om hur man målar golvet.

Källa: https://www.expressen.se/skonahem/blogg/tretowdeco/2022/06/16/fargsattning-i-kallare/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!