Vad ska man använda för färg utomhus?

När du ska måla fasaden eller annat utvändigt är det viktigt att du använder rätt färg för utomhus. Vid fasadmålning ska färgen tåla köld, vind och vatten samt fästa ordentligt på grova ytor. Utbudet av utomhusfärg är stort och du hittar anpassade alternativ för olika typer av exteriört måleri.

Vad ska man använda för färg utomhus

Måla träfasad med rätt färg

Det är viktigt att använda samma färg utomhus som tidigare har använts för att måla fasaden. Om du har som mål att byta färg helt och hållet behöver du först avlägsna all den tidigare fasadfärgen. Saknar du uppgifter kring vilken färg som tidigare har använts på fasaden kan du kontakta grannar eller tidigare ägare till huset. En målare kan också konsulteras för att avgöra vad man bör använda för färg utomhus till fasaden.

Du kan välja mellan en rad olika färgsorter för träfasader. Här finns linoljefärg, akrylatfärg, alkydoljefärg och slamfärg. Akrylatfärg är den färgtyp som numera är mest populär för att måla fasader. Den är enkel att måla med och kulören håller länge samt att den är billig. Akrylatfärg kan dock upplevas som konstgjord eller plastig och den passar inte så bra på äldre hus.

Linoljefärgen är en av de mest traditionella utomhusfärgerna och den är enkel att arbeta med. Färgen tränger in mycket bra i träunderlag och målningen brukar hålla i minst femton år. Efter några år mattas den av i nyansen, vilket skapar ett klassiskt utseende på huset.

Vilken färg ska man använda till utomhusmöbler?

När det gäller utemöbler brukar alkydoljefärg passa bäst i de flesta fall. Det är en färgtyp som du hittar under namnet ”fönsterfärg”, men den passar även bra som färg till utomhus snickerier och möbler.

Det är viktigt att utföra ett noggrant underarbete för att färgen ska fastna ordentligt. Skrapa först av färgrester och slipa sedan möblerna eller snickerierna. Det här utför du bäst med ett fint slippapper. Använd först olja till träunderlaget och se till att damma av noggrant innan grundfärgen målas. Därefter kan du använda fönsterfärgen.

Här är tio smarta tips för att måla om ett hus

  1. Planera noggrant: tänk på om du ska göra det själv eller anlita en fackman, och vad som behöver målas om.
  2. Välj rätt färg: välj en färg du har sett uppmålad på ett hus, eller testa en annan nyans av en befintlig färg.
  3. Använd samma typ av färg som tidigare: för att undvika flagnande färg, använd samma färgtyp som tidigare.
  4. Använd rätt verktyg: det är viktigt att använda rätt penslar och stegar, och ibland kan du behöva hyra en ställning eller skylift.
  5. Kontrollera underlaget: laga eventuella skador och ta bort lös färg innan du börjar måla.
  6. Gör ett bra underarbete: börja med att skrapa bort lös färg, tvätta fasaden och skydda fönster och mark.
  7. Välj rätt pensel: använd högkvalitativa penslar, och välj syntetborst för vattenburna färger och naturborst för oljefärger.
  8. Välj rätt dag att måla: undvik att måla vid för höga eller låga temperaturer, och undvik att måla när det är för soligt.
  9. Börja med att rengöra ytan: använd en målartvätt för att rengöra ytan från mögel, pollen och andra ytbeläggningar.
  10. Måla fasaden: börja med att måla i hörnen och längs kanterna, och jobba dig sedan inåt. Använd en rull eller pensel beroende på ytan.

Källa:

https://www.villaagarna.se/radgivning-och-tips/gor-det-sjalv/mala/ratt-farg-nar-du-malar-om-huset/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!