Vad ska man tänka på när man tapetserar?

Att tapetsera på egen hand behöver inte vara så svårt som många föreställer sig. Det är helt klart en del att tänka på och innan du har fått in den rätta tekniken kan det kännas klurigt. Men efter några våder brukar det flyta på och resultatet bli helt okej. Det är bra att vara två personer som hjälps åt vid tapetsering.

Vad ska man tänka på när man tapetserar

Gör ett ordentligt grundarbete

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du tapetserar är att göra ett ordentligt grundarbete. Du behöver se till så att väggen du ska tapetsera på är slät. Exakt vad som behöver göras beror på hur ytan på väggen ser ut för tillfället.

Det går bra att tapetsera ovanför gammal tapet om den är i bra skick. Men du behöver alltid spackla och slipa tapetskarvar, hål och andra ojämnheter. Ju slätare väggen är desto bättre resultat kommer du att få.

Tänk på kontrasterna

Du kan behöva måla över den gamla tapeten. Om den är mönstrad eller har en stark färg finns det en risk att det kommer synas igenom den nya tapeten.

Planera din tapetsering

Innan du sätter igång med att få upp tapeterna på väggarna behöver du planera din tapetsering. Du bör alltid börja med första våden vid en dörr eller ett fönster. Mät hur många våder det kommer gå åt innan du kommer till ett hörn, dörröppning eller fönster. Det kan hända att du måste kapa den första våden. Du vill nämligen inte hamna i ett läge där den sista våden blir väldigt smal.

Olika typer av tapeter

Om du har en tapet med mönsterpassning behöver du läsa på rullen hur du ska passa ihop den. Räkna sedan på det innan du påbörjar tapetseringen. Du behöver också ta reda på om tapeten ska tapetseras med överlappning eller kant i kant. Du hittar informationen på tapetrullen.

Olika typer av tapeter kräver också olika tillvägagångssätt för uppsättning. Med en del limmar du på väggen och på andra limmar du direkt på våden.

Varför tapetserar man?

Källa: https://www.expressen.se/skonahem/inredning/10-vanligaste-misstagen-nar-du-tapetserar-sa-undviker-du-dem/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!