Vad tjänar en målare?

Vad tjänar en målare? I måleribranschen och även alla andra branscher varierar lönen. Det beror dels på erfarenhet och vart i landet man bor. Inom måleribranschen har man två lönesystem, ackordslön och timlön. Det är mycket vanligt att man arbetar på både timlön och ackordslön. En målare i Sverige tjänar oavsett vilket lönesystem man utgår ifrån 34,400 kronor per månad i genomsnitt. 

Lärlingar som genomgår utbildning får sin lön uppdelad i sex olika steg. Har man avslutat gymnasie utbildningen Bygg och anläggning med inriktning måleri och har godkända betyg samt låg frånvaro finns det goda möjligheter för att hoppa över de första stegen i löneskalan, har man dessutom utfört praktik i ett företag med kollektivavtal och samlat på sig 3400 utbildningstimmar befinner man sig halvvägs i lönestegen vilket innebär att man har en genomsnittslön på 26,000 kronor per månad.

Av denna anledning är det viktigt att man når goda studieresultat, har hög närvaro samt att man genomför praktik under tiden man studerar. Måleriyrket kräver hög grad av kunskap vilket påverkar lönen när man börjar som lärling.

Vad tjänar en målare

Hur blir man målare?

För att bli målare är det vanligt att man studerar en treårig linje på gymnasiet med inriktning måleri, det vanligaste är att plugga bygg- och anläggningsprogrammet med inriktningen måleri. Efter 3 år i skolan ansöker man om en lärlingsanställning på ett företag som sysslar med måleri. Efter 6800 lärlingstimmar är man en färdigutbildad målare.

Läs mer här: https://www.marlonsmaleri.se/hur-blir-man-malare-som-vuxen/

Vilka egenskaper är viktiga?

Arbetet som målare är ett socialt arbete därför är det viktigt att man är social, lyhörd, öppen, noggrann, ansvarstagande och flexibel, dessutom är viktigt att man frodas med att arbeta i grupp och självständigt.

Om man ska lyckas som målare måste man vara praktiskt lagd och ta eget ansvar och vara social, man träffar kunder och andra yrkesgrupper och man måste kunna det sociala samspelet. Utöver detta är viktigt att man har ett visst intresse för färg och färgsättning för att på bästa sätt kunna hjälpa sina kunder med diverse val. Man bör även vara i god fysisk form då detta är ett fysiskt arbete.

Källa: https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/lonesok/Search/?lon=m%C3%A5lare

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!