Varför tapetserar man?

Varför tapetserar man? Att välja mellan invändig målning och tapetsering kan vara en utmaning, då båda metoderna har sina förespråkare.

Att tapetsera är en hantverkskonst som har använts i flera hundra år för att ge rummen i våra hem extra stil och elegans. Tapeterna som används för att pryda väggarna har utvecklats och förändrats över tid, precis som teknikerna som används för att färga, måla eller trycka på tapeterna. Om du vill ge ditt rum en ny look kan tapetsering vara ett utmärkt alternativ

I denna artikel kommer vi att reda ut fördelar och nackdelar med båda tapetsering och målning för att hjälpa dig att bestämma vad som passar bäst för ditt hem.

Varför tapetserar man

Fördelar och nackdelar med tapetsering

Det finns många fördelar med tapetsering som gör det till ett populärt val när man vill förnya hemmets väggar. För det första får du vackert mönstrade väggar som kan vara svåra att åstadkomma med målning. Dessutom går det oftast snabbt att sätta upp tapet, vilket ger ett omedelbart resultat och en härlig känsla. Med miljontals mönster att välja på finns det en tapet för alla smaker och stilar.

Men det finns också nackdelar med tapetsering som bör beaktas. Många tycker att det är svårt att sätta upp tapet innan de har blivit vana vid processen, vilket kan leda till frustration och misstag. Dessutom kan tapetsering vara dyrt, särskilt om du väljer en högkvalitativ tapet. Det kan också vara klurigt att räkna ut hur mycket tapet som behövs för att täcka en viss yta. Slutligen, om det uppstår skador på tapeten, kan det vara svårt att åtgärda dem utan att byta ut hela tapetvåden.

Fördelar och nackdelar med målning

För det första är det oftast billigare att måla än att sätta upp tapet, särskilt om du väljer en enkel färg utan mönster. Dessutom kan du bättringsmåla en målad vägg om olyckan är framme, vilket kan vara praktiskt i vardagen. Om du inte är nöjd med resultatet kan du enkelt måla över den gamla färgen, vilket kräver mindre förarbete än att sätta upp ny tapet, även om du behöver maskera av områdena runt väggen.

Men målning har också sina nackdelar. För det första kräver målning ett nästintill perfekt underlag för att det slutliga resultatet ska bli bra. Om du har ojämna eller skadade väggar kan det krävas mycket förarbete för att få en jämn yta. Dessutom tar målning längre tid än många tror, då det kan krävas flera strykningar och tid för torkning mellan varje lager.

Källa: https://nordsjoidedesign.se/gor-det-sjalv/tapetsera/hur-tapetsera/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!