Vilken är den bästa fasadfärgen?

Vilken är den bästa fasadfärgen? Att måla fasaden vid behov är ett viktigt underhållsarbete som måste utföras på huset. Du har stora möjligheter att anpassa kulör efter eget tycke och smak, men det finns också en del faktorer i övrigt att ta hänsyn till. Lång hållbarhet är en viktig aspekt för den som är ute efter att hitta den bästa fasadfärgen.

Vilken är den bästa fasadfärgen

Hitta rätt kulör

När du ska välja fasadfärg behöver du hitta en kulör som passar bra för ditt hus. Ljusa färger får huset att se större ut samtidigt som det ser bra ut i öppna landskap. Mörka färger ger motsatt intryck och passar ofta bättre om huset är beläget i ett skogslandskap. Nackdelen kan vara att en mörkare kulör absorberar en större del värme, vilket kan ge kådgenomslag och sprickbildning i panelen.

Genom att använda varierande kulörer på fasaden kan du framhäva och lyfta fram delar av huset. Om ditt mål istället är ett mer avskalat och lugnt uttryck kan du använda kulörer som går mer ton i ton eller ha samma färg på hela huset. Byggnadsnämnden kan i vissa fall ha synpunkter på den färg du väljer. Därför är det klokt att prata med stadsarkitekten som är verksam i din kommun innan du påbörjar ett kulörbyte på huset. Det kan finnas riktlinjer kring vilka fasadfärger som är tillåtna att användas i ditt område. Läs mer om vilken fasadfärg man ska välja.

Fasadfärger av hög kvalitet

Vid val av fasadfärg kan det vara många olika faktorer som inverkar på vilket alternativ som är bäst. Du kan välja bland slamfärger, naturfärger och syntetiska varianter. Alla har sina för- och nackdelar och vilken färg som är bäst beror på var i landet ditt hus ligger, vilken sorts hus du har, hur gammalt huset är samt väder och vind. Huset bör också målas med samma färgtyp det målats med tidigare för att få ett bra resultat.

Bästa fasadfärgen

  • Nordsjö Fasadfärg Supermatt
  • Cuprinol Fasadfärg Plus
  • Nordsjö Tinova Premium Exterior+

Källa: https://www.folksam.se/tester-och-goda-rad/vara-tester/test-av-utomhusfarger

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!