Vilken husfärg håller längst?

Vilken husfärg håller längst? Att måla om ditt hus är en stor investering, något som naturligtvis gör att du vill ha ett hållbart resultat som förblir snyggt i många år. Det är därför bra om du funderar lite över vilken färg du ska välja så att du får en riktigt hållbar färg. I den här texten svarar vi på frågan om vilken husfärg som håller längst. Läs här om du vill veta vilken färg man ska använda utomhus.

Vilken husfärg håller längst

Olika typer av husfärg

Det finns en rad olika husfärger på marknaden, något som kan få vem som helst att känna sig vilsen. Vi går därför här igenom de olika varianterna för att du ska få en större förståelse för hur de fungerar och vilka egenskaper de har.

Akrylatfärg

Akrylatfärg är det allra senaste inom husfärg. Färgen är vattenbaserad och innehåller bindemedlet  akrylharts. Detta är en typ av härdad plast. Färgen torkar mycket fort och får en väderbeständig yta. Du behöver heller inte oroa dig för att färgen ska krita eller flaga. Du bör dock inte måla med akrylatfärg direkt på trä som är obehandlat. Då behövs också en grundfärg för att resultatet ska bli bra.

Slamfärg

Slamfärg är en mycket gammal husfärg och består av färgpigment, mjöl, såpa, linolja och järnvitriol. Falu rödfärg är ett känt exempel på denna typ av färg. Fördelen med färgen är att den verkligen går in i trät och håller mycket länge. Nackdelen är att färgen kan krita sig, det vill säga färga av sig. Du bör heller inte måla med färgen på trä som redan är målat med en annan typ av färg.

Linoljefärg

Även linoljefärg är en äldre typ av färg. Fördelarna med den är att den är mycket hållbar även om den mattas av med tiden. Nackdelarna är att den är ganska arbetsam att måla med eftersom den bör målas på i mycket tunna lager. Det tar också lång tid för färgen att torka.

Som du säkert märkt finns många riktigt hållbara husfärger att välja bland. Vilken just du ska välja beror på tidigare underlag och vad du har för preferenser när det gäller din fasad.

När det gäller fasadmålning är det bäst att anlita proffsen!

Sammanfattning

Det finns inte en specifik husfärg som håller längst, eftersom det beror på flera faktorer, såsom klimat, exponering för sol och vind, och kvaliteten på färgen som används. Generellt sett brukar dock ljusa färger, såsom vitt och beige, och färger som innehåller hög pigmenthalt, såsom rött och mörkblått, hålla längre än mörka färger som svart och mörkgrått. Det är också betydelsefullt att använda högkvalitativ färg och att måla om huset regelbundet för att förlänga hållbarheten på färgen och förhindra skador på fasaden.

Källa: https://www.teknos.com/sv-SE/konsument-och-maleri/malningsguider/utomhusmalning/

Detaljerad offert
Såklart helt gratis!